Cargando

Què és?

El Much de Reig: història d’un dimoni diferent

El Much és un dimoni que no s’assembla en res a la resta de dimonis de Mallorca.

Fa quinze anys, un grup d’amics de Sineu que solien ajuntar-se en les festes per a celebrar un menjar fraternal, van agafar un caparrot (vestimenta tradicional que consisteix en una caricatura de dimensions desproporcionades de representen a personatges reals i ficticis de les rondalles mallorquines) del dimoni de la Revolta de Vilafranca com a venjança d’una baralla. Una petita renyina entre pobles veïns. El caparrot, va aparèixer en una dels menjars del grup d’amics, el van passejar pels carrers del poble animant els carrers i fent festa i es va convertir en una espècie de símbol.

A l’any següent tres joves del poble van decidir que el poble de Sineu tingués un dimoni propi. I així va néixer el caparrot més volgut de Sineu: El Much.

El Much i la Muca

El moment en què Sineu esclata és en el pregó, que dóna lloc a l’aparició del Much al balcó de l’ajuntament. On centenars de persones s’ajunten per a veure la seva aparició.

També hi ha un altre personatge important en aquesta festa, que va sorgir uns anys després a la creació del Much. La seva parella la Muca. Avui dia els dos són representats per joves del poble que se senten honrats després de ser triats per votació pel poble.

I… per què rosa?

Quan els visitants estrangers veuen la festa, creuen que es tracta de la Love Parade o de la festa de l’orgull gai. I és que el color rosa de la festa a vegades pot donar lloc a confusió.

El color rosa pastís amb els quals es vesteix tot el poble per a celebrar aquesta festa, no va ser res més que una simple casualitat. Quan els joves fundadors de la festa, fur a buscar una samarreta identificativa, només hi havia talles suficients en color rosa, i així es va quedar. Ara és el color que més fa somriure als sineuers i sineueres.